Nyhet fra

10 miljoner kronor till forskning om stamcellernas hemliga liv

Kim Jensen från Cambridge University har nyligen mottagit en Lundbeckfond Fellowship på 10 miljoner kronor för att undersöka hur stamceller förnyar våra kroppar. Målet är att få mer kunskap om sjudomar, allt från magsår till cancer.

För detta syfte har Kim Jensen och hans forsargrupp genmanipulerat möss, där de kan få musens stamceller att lysa i fyra olika färger när de äter ett speciellt foder. Härefter kan forskarna med ett avancerat mikroskop följa den enskilda stamcellens öde i musens olika organ.

Kim Jensen har bland annat genom denna metod identifierat en gen som ser till att stamcellerna inte delar sig okontrollerat eller med för hög hastighet, vilket kan leda till cancersjukdomar. Om förhållandet är det omvända, att stamcellerna delar sig för lite, kan sår ha svårt för att läka och exempelvis orsaka magsår.

Det är dock fortfarande en gåta hur stamcellerna beter sig i en levande organism och hur de förnyar vävnaden i våra organ. Kim Jensen vill med stöd från Lundbeckfondet försöka kartlägga våra stamcellers ”hemliga liv”.

(10 december 2012)
Läs mer på: www.lundbeckfonden.com