Nyhet fra

12-årig pojke räddad av navelsträngsstamceller

Redan som 4-åring drabbades den iranska pojken, Amir Hossein Rashidi, av akut lymfatisk leukemi – en sällsynt och mycket allvarlig blodcancersjukdom, som främst drabbar barn i åldern 2–5. Amir behandlades med kemoterapi några gånger, men fick återfall varje gång efter en kort tid. Experterna enades därför om att en stamcellstransplantation var den enda möjligheten att rädda Amirs liv.

Då det är mest närliggande att hitta matchande stamceller från syskon analyserade läkarna först stamceller från Amirs två äldre syskon. Men dessa matchade inte Amirs. Det gjorde däremot stamceller från Amirs yngre bror, Taha, vars navelsträngsstamceller fanns samlade och bevarade i den iranska navelsträngsstamcellsbanken, Royan Stem Cell Technology Company, och var direkt tillgängliga för användning i behandling.

Det blev Amirs räddning. Transplantationen med lillebrors navelsträngsstamceller genomfördes på Shariati Hospital, Irans mest erkända transplantationscentrum inom hematopoetiska stamceller (blodstamceller, red.). Operationen lyckades, och Amir som idag är 12 år gammal är nu för första gången i sitt liv redo att göra stora planer för framtiden. Han vill bli ingenjör inom olje- och gasindustrin och tjäna sitt land.

(Augusti 2015)
Mer information finns på: http://parentsguidecordblood.org/newsletters/