Nyhet fra

Dansk stamcellsbank etablerar sig i Sverige och rekryterar i Stockholm

Uppsamling och bevaring av stamceller via navelsträngen har nu även blivit möjligt i Sverige på privat väg tack vare det danska företaget StemCare som etablerat sig på den svenska marknaden med verksamhet i Stockholm. Fem barnmorskor är redan på plats och fler skall rekryteras före årets slut, i takt med att kunderna blir allt fler och verksamheten växer.

StemCare är Danmark och Sveriges första privata stamcellsbank med inriktning på att samla upp stamceller från navelsträngen i samband med födslar. Och så nu även den första privata stamcellsbanken med uppdrag att bedriva verksamhet i samverkan med befintliga sjukhus och förlossningsavdelningar i Stockholmsregionen, sedan etableringen av den svenska verksamheten inleddes under 2014.

– Vårt uppdrag är att erbjuda föräldrar att säkra sina barn en långsiktig möjlighet att få behandling med hjälp av stamceller från det ursprungliga navelsträngsblodet. Och nu vill vi även erbjuda föräldrar i Sverige denna möjlighet. Vi har fått en fin start både när det gäller rekrytering av ny personal och flera nöjda klienter. Det säger Lisbeth Juhl Christensen som är VD för StemCare.

Sedan ett par månader tillbaka så står StemCares team av barnmorskor redo att rycka ut till förlossningar för att samla upp värdefulla stamceller på olika sjukhus i Stockholmsregionen. StemCares första klient i Stockholm var familjen Kastani. Modern Emilie Kastani säger så här om varför hon valde att investera i uppsamling och bevaring av hennes barns stamceller:

– För min del är detta en icke-fråga, bara något som måste göras. Det är en enkel och smidig process. Jag kontaktade stamcellsföretaget ca 4-5 månader före planerad födsel. Och när det gäller kostnaden så är den mycket överkomlig, handlar mer om vad du vill prioritera att lägga dina pengar på. Detta är en typ av investering som handlar om liv, inte om pengar.

Varför investera i bevarandet av ett barns stamceller?
Som förälder vill man alltid ge sina barn en bra start på livet och se till att de får massor av kärlek, omsorg och en trygg barndom. Man skyddar sina små så gott som man nu kan – med babyalarm, bilbarnstolar, cykelhjälmar och livförsäkringar. Efter hand väljer även fler och fler, inte minst utomlands, att frysa ner stamcellerna från sitt nyfödda barns navelsträng. Dessa föräldrar fattar inte detta beslut för att de tror eller hoppas att de för användning för stamcellerna, de gör det för att de vet att om olyckan är framme så är det viktigt – i vissa fall livsviktigt – att familjen har skyddat barnens stamceller i tid.