Nyhet fra

Dansk stamcellsbank expanderar i södra Sverige

Den danska stamcellsbanken StemCare A/S har som enda företag i Norden specialiserat sig på att insamla och lagra stamceller från navelsträngen i privat regi – de har nu utökat sina utländska aktiviteter genom att även omfatta Sverige.

StemCare utökat aktiviteterna att även omfatta Sverige – inledningsvis Skåne. Det innebär att danska barnmorskor i StemCares beredskapsteam framöver kommer att resa över Öresund för att insamla stamceller från navelsträngen från nyfödda, svenska barn.

”Det finns ett mycket stor interesse för det privata alternativ som vi för tillfället är de enda i Norden som kan erbjuda – och vår jourberedskap är nu strukturerad på ett sätt som gör att vi mycket snabbt kan åka till Sverige i samband med en förlossning”, säger Lisbeth Juhl Christensen, VD i StemCare.

Till skillnad från Danmark har Sverige redan en offentlig stamcellsbank med flera tusen portioner stamceller från navelsträngen. En offentlig stamcellsbank fungerar någorlunda på samma sätt som en blodbank, varifrån alla patienter kan få hjälp – medan man som kund i en privat stamcellsbank har förfoganderätt över sina egna stamceller, stamceller som man själv eller ens familj kan få glädje av i samband med sjukdom.

”Sverige är ju ett multietniskt samhälle och det kan vara svårt att hitta en match i den offentliga stamcellsbanken till patienter som har en annan etnisk bakgrund än den svenska. Därför är det inte minst i det segmentet av befolkningen som det finns ett stort interesse för att insamla och lagra egna stamceller i privat regi. Därför har vi också utarbetat informationsmaterial på både svenska och arabiska”, berättar Lisbeth Juhl Christensen.

För ytterligare upplysningar, kontakta:

VD Lisbeth Juhl Christensen
StemCare A/S – tel. +45 7025 7121
Mobil +45 2722 1145