Nyhet fra

Den första navelsträngstransplantationen i världen

32-årige Matthew Farrow från North Carolina i USA kan skryta med att vara den förste i världen som fått en transplantation av stamceller från navelsträngen. Då var han 5 år och led av den allvarliga blodsjukdomen Fanconis anemi. I dag är han gift och far till sonen Elijah, som är 12 år.

Behandlingen utfördes 1988 på Hôpital Saint-Louis i Paris, där den banbrytande Dr. Eliane Gluckman ledde den framgångsrika transplantationen av stamceller från Matthews nyfödda systers navelsträng.

Matthew led av Fanconis anemi (FA) – en medfödd anemi (blodbrist) som alltid utvecklas till benmärgssvikt om den inte behandlas. Sjukdomen, som oftast visar sig vid födseln eller i den tidiga barndomen, kan dessutom påverka tillväxten och njurfunktionen.

Behandlingen gav mig ett normalt liv

”Tack vare stamcellerna i min systers navelsträng har jag fått bli vuxen och leva ett normalt liv” berättar Matthew.

I dag arbetar Matthew aktivt för att öka kunskapen om den livgivande potentialen i stamceller från navelsträngen.

”Jag försöker bland annat hjälpa barn som är sjuka och ska gå igenom motsvarande transplantationer, genom att visa dem att även om man är verkligt sjuk kan man mycket väl bli frisk och växa upp och leva ett helt normalt liv.”

Matthew arbetar för det amerikanske företaget CORD:USE – en hybrid mellan en privat och offentlig stamcellsbank. CORD:USE leds av några av världens mest framstående forskare inom området stamceller från navelsträngen.

I samband med sitt arbete håller Matthew bland annat föredrag på sjukhus och vid event, där han delar med sig av sin historia till såväl patienter som släktingar och sjukvårdspersonal.

Djupt tacksam

Vid sidan av sitt arbete lever Matthew ett helt normalt liv som far och make, helt utan antydan till men av barndomens allvarliga sjukdom.
”Jag känner att jag har haft en sådan tur och är varje dag djupt tacksam mot de läkare som botade mig. Jag var ju ganska ung när jag var sjuk. Jag kände bara till en tillvaro, där jag var tvungen att leva under vissa begränsningar, även om jag mest hade lust att leka och smutsa ner mig som andra barn. Det tog tid att vänja mig vid att jag faktiskt mycket väl kunde tillåta mig att leva helt normalt, när jag hade blivit botad” minns han.
En starkare signal

Matthew själv är lycklig över att stamcellerna räddade hans liv. Därför tycker han också att det görs för litet för att informera föräldrar om vikten av att spara stamceller från det nyfödda barnets navelsträng:

”Jag anser att man ska skicka en kraftigare signal till allmänheten om värdet av stamceller från navelsträngen. För många låter det som rövarhistorier och människor känner inte till alla fördelar” säger han.

”Jag tror dessutom att de flesta läkare vet för litet om ämnet för att kunna förklara det för blivande föräldrar på ett tillfredsställande sätt. Så en bättre utbildning av läkarna står också på önskelistan.”

Matthew fortsätter med att berätta sin historia. Han hoppas att många andra ska få lika stor glädje av de läkande stamcellerna från navelsträngen, som han själv har haft.