Nyhet fra

Fler och fler fryser ner stamceller från navelsträngen

Tusentals föräldrar väljer att betala för att frysa ner prover från barnens navelsträng vid födelsen. De kan behandla framtida sjukdomar, säger engelsk läkare.

Ett ökande antal nyblivna engelska mödrar betalar enligt nyhetsmediet DailyMail.co.uk för att stamceller från deras barns navelsträng ska sparas och frysas ner efter födelsen, med tanke på behandling av sjukdomar hos barnet eller dess syskon, senare i livet.

Och enligt Precious Cells Group, som är en av de privata kliniker som förvarar celler från spädbarns navelsträngar är det en god idé.

– Stamcellsterapi används redan över hela världen för behandling av vissa former av cancer och stroke – och det sker snabba framsteg på många andra områden, bland annat sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers, säger läkare på kliniken Hussein Salem.

Stamcellerna i navelsträngen är ”tomma” celler, som kan omvandlas till specialiserade celltyper i kroppen. Det betyder att de kan ersätta dåliga celler och därmed förebygga eller behandla sjukdom.

En av de mödrar som har valt att frysa ner celler från sitt barns navelsträng är 41-åriga Jo Studholme från Boston i Lincolnshire. Hon valde att använda sig av erbjudandet på grund av ärftlig diabetes i familjen.

– Jag vet mycket väl att det är liksom en försäkring, som vi förhoppningsvis aldrig får användning för. Det sker mycket vetenskaplig utveckling just nu och vi har en massa diabetes i vår familj. Därför är det relevant för oss, berättar Jo Studholme, som har tre barn.

Den kända brittiska dansaren Darcey Bussell och TV-värden Natalie Pinkham har också vänt sig till privata stamcellsbanker, som erbjuder nedfrysning av stamceller från navelsträngen.

Källa: MetroXpress, den 26 oktober 2015, http://woview.infomedia.dk/?url=http://www.mx.dk/nyheder/global/story/30009902&OpointData=0b130ca8d7f0bd3ebfc14c50084ba902JmlkX3NpdGU9NTA2OSZpZF9hcnRpY2xlPTI4MTEwMiZpZF91c2VyPTI4NDAmaWRfYXBwbGljYXRpb249MTAwMDM1OSZsYW5nPWVu